El pla de desescalada de Catalunya s’ha vist modificat amb noves mesures de restricció. Els canvis estaran en vigor entre el dilluns 21 de desembre i l’11 de gener, però hi haurà excepcions els dies festius. Des del Govern han apel·lat a la responsabilitat personal per reduir la interacció i la mobilitat que no siguin necessàries i han avançat que, si els indicatius del coronavirus continuen empitjorant, el 28 de desembre revisaran les mesures per decidir si calen més restriccions.

Mobilitat restringida

Durant aquestes vacances es manté el perímetre de Catalunya i només es pot entrar i sortir del territori per a visites familiars o per treballar. La mobilitat interior queda limitada, a partir de dilluns, a la comarcal durant tota la setmana.

Restriccions als bars i restaurants

Bars i restaurants veuran afectada la seva activitat, ja que des de dilluns hi haurà noves restriccions horàries. Els locals només podran atendre els clients en dos torns: de 7.30 h a 9.30 h del matí per servir esmorzars, i de 13 h a 15.30 h per als dinars. Fora d’aquestes franges no hi haurà serveis als establiments i per als sopars només es podran fer menús per emportar –de 19 h a 22 h– o per a servei a domicili –de 19 h a 23 h.

Restriccions a taula

El Govern manté un aforament màxim del 30% als interiors dels establiments i les terrasses obertes. A taula, el màxim serà de quatre persones i es pot arribar fins als sis en el cas que siguin d’una bombolla de convivència. En tots els casos, entre taula i taula hi ha d’haver una distància de dos metres de seguretat. Tret del moment de menjar o beure, és obligatori l’ús de la mascareta.

Centres comercials

Els centres comercials es mantenen oberts però per evitar que els compradors hi allarguin l’estada en excés i hi acabin passant el dia i buscant oci, es tancaran els restaurants i els gimnasos que hi ha als interiors d’aquests complexos.

Equipaments esportius

En les activitats a l’aire lliure es manté l’aforament màxim del 50%, mentre que a l’interior es limita al 30% i amb cita prèvia. Amb excepció de les activitats aquàtiques, a la resta és obligatori practicar esport amb la mascareta posada.