Jaume Alcaide renova el càrrec de president de la Federació de Gremis d’Instal·ladors de Catalunya, segons els resultats de les eleccions telemàtiques que es van realitzar el passat 27 d’abril. Atraure talent jove davant la manca de personal tècnic i d’operaris, o liderar la transició energètica amb la implementació de l’energia fotovoltaica a tots els municipis de Catalunya són alguns dels reptes que Alcaide assumeix en aquesta nova legislatura.

Canvis en la Junta Directiva i el Comitè Executiu de FEGiCAT
Les eleccions de la Junta Directiva de FEGiCAT es van dur a terme el passat 27 d’abril de manera telemàtica, amb una participació del 95% per part dels 20 gremis que formen la
federació. Per unanimitat, Jaume Alcaide ha renovat la presidència i assumeix nous reptes de cara aquesta legislatura, com ara la problemàtica de manca de personal tècnic i d’operaris, assolir una representació del 100% dels gremis de Catalunya o implementar l’energia fotovoltaica als municipis de Catalunya, entre d’altres, després d’un any marcat per la pandèmia de la COVID-19.
El Comitè Executiu també s’ha renovat amb la incorporació d’Àngela Batlle com a Tresorera, Núria Castro com a Secretària i Enric Fraile, Francisco Grau, José Berral i Enric Llorens com a vocals. Les vicepresidències primera i segona han estat assignades a Joan M. Garcia i Alfredo Martínez-Sabadell, respectivament. Èric Martí i Fernando Maldonado renoven com a vocals. August Serra, antic Tresorer, i Miquel Puig, antic vicepresident primer, han deixat el càrrec per donar pas a noves generacions; per altra banda, Ricard Pio, antic Secretari, s’ha jubilat després d’anys dedicant la seva feina al col·lectiu.
La participació d’Àngela Batlle i Núria Castro suposa la incorporació de nou talent i, a la vegada, representa un avenç en matèria d’igualtat de gènere en un sector considerat
tradicionalment masculí.

Els nous reptes que Jaume Alcaide enfronta com a president de FEGiCAT

Jaume Alcaide renova la presidència de FEGiCAT assumint nous reptes i objectius per assolir durant la legislatura, després d’un any marcat per l’impacte de la crisi sociosanitària causada per la COVID-19.
FEGiCAT treballa de manera directa i indirecta per a totes les empreses instal·ladores de Catalunya, malgrat que no totes formen part de la Federació. Per aquest motiu i tenint molt clar que “JUNTS AVANCEM”, un cop s’ha consolidat amb èxit la fusió entre l’Associació de Gremis d’Instal·ladors de Catalunya (AGIC) i la Federació Catalana d’Instal·ladors (FERCA), que va produir-se l’any 2017, FEGiCAT es marca com a objectiu assolir una representació del 100% dels gremis d’instal·ladors de Catalunya.

A la vegada, des de FEGiCAT es seguirà treballant per a crear una única Federació Espanyola, la qual aglutini la Confederació Nacional d’Associacions d’Instal·ladors i Fluïts
(CONAIF) i la Federació Nacional d’Empresaris d’Instal·lacions Elèctriques i Telecomunicacions d’Espanya (FENIE). “Donada l’evolució de l’activitat de les empreses instal·ladores no té sentit que ambdues Federacions Nacionals desenvolupin estratègies d’expansió alienes a les seves especialitats històriques; tampoc té sentit rebre de forma doblada tota la informació tècnica que es genera a Espanya, ni que les federacions PROVINCIALS paguin dues quotes per poder donar tota la informació especialitzada a les seves empreses”, declara Alcaide.

FEGiCAT també vol estar present en el dia a dia dels gremis de manera eficient: “Des de FEGiCAT tenim una clara vocació de servei cap a les associacions que la formen. Per aquest motiu, volem modular individualment tots els serveis que puguin necessitar cadascun dels 20 gremis que integren la Federació, creant serveis a mida que puguin augmentar la seva eficàcia envers les seves empreses instal·ladores”, explica Alcaide.

Liderar la transició energètica i captar talent jove, els objectius prioritaris de FEGiCAT en la nova legislatura

Un altre repte de futur per assolir és el de la transició energètica, que Alcaide defineix com “un repte ineludible que hem de liderar des de FEGiCAT”. La Federació ha estat treballant fermament en la creació de la campanya MOMENT SOLAR, amb l’objectiu d’implantar l’energia fotovoltaica a tots els municipis de Catalunya per tal d’activar la seva economia local, així com donar eines i formació a totes les empreses instal·ladores de Catalunya per a que es sumin a la transició energètica. El desenvolupament de MOMENT SOLAR serà un dels eixos principals d’aquesta nova legislatura, i compta amb el suport institucional de la Generalitat de Catalunya i de l’Institut Català de l’Energia (ICAEN).

Alcaide també marca com a objectiu prioritari la captació de talent jove per tal de donar sortida a una problemàtica amb la qual lidien les empreses instal·ladores des de fa anys: la manca de personal tècnic i d’operaris. En aquest sentit, FEGiCAT s’ha proposat liderar l’Escola de Formació de Catalunya per així crear una nova generació d’operaris i tècnics que cobreixin les necessitats actuals de les empreses instal·ladores.

Un nou començament després d’un any marcat per la pandèmia

La renovació de Jaume Alcaide com a president de FEGiCAT arriba en un moment en el qual la situació sanitària sembla que comença a estabilitzar-se gràcies a l’avenç en la campanya de vacunació i les diferents mesures aplicades per frenar el virus, donant inici així a una nova etapa.
Una mostra d’aquest avenç cap a la nova normalitat és la celebració de manera presencial de la segona edició d’EFINTEC (Exposició i Fòrum de les Empreses Instal·ladores i Noves Tecnologies), la fira de referència del sector instal·lador i que va quedar post-posada l’any 2020 a causa de la COVID-19.
Enguany, EFINTEC es celebrarà els propers 14 i 15 d’octubre al Pavelló 1 de la Fira de Barcelona, amb la participació no només dels fabricants, sinó també dels distribuïdors més representatius del sector. “Per fi, després d’un any molt dur per la pandèmia, tindrem la possibilitat de retrobar-nos, mirar-nos als ulls i compartir inquietuds tots plegats”, celebra Alcaide.