Desde ahir 1 de juny està en vigor la nova factura de la llum, que principalment presenta quatre novetats importants:

  1. El consumidor general pagarà en funció de les hores i els dies que utilitzi l’energia.
  2. El consum de la llum representarà el 75% del que pagarem i els costos fixos el 25%.
  3. La nova factura de la llum obligarà a tots els consumidors que tinguin contractats menys de 15 kW a formar part d’una única tarifa d’accés, la 2.0TD. Aquest canvi, i la unificació de la potència i de les tarifes, que afectarà al voltant del 74% dels consumidors, provocarà que el consumidor general pagui entre un 3% i un 13% menys.
  4. Segons el tipus de contracte i empresa a la qual estiguin abonats, el canvi els afectarà de manera diferent. És a dir, que si tens una tarifa variable indexada, on el preu varia cada mes, la teva companyia t’aplicarà els canvis dels períodes directament. si tens una tarifa de preu fix, la teva companyia pot aplicar-te els nous preus fixos amb tres trams a partir de l’1 de juny o bé mantenir-te l’estructura amb un únic preu per a tots els trams.

El canvi més notori de la nova factura de la llum és la discriminació horària del preu de la llum, és a dir, en funció de quina hora fem servir el servei, el preu serà un o un altre. Concretament el govern espanyol ho ha dividit en tres franges, les hores punta, les més cares, les hores pla i les hores vall, les més barates.

Quins són els horaris de les tres franges?

  • Hores punta: Aquest període consta de dos trams horaris: 10:00 h – 14:00 h i 18:00 h – 22:00 h de dilluns a divendres.
  • Hores pla: Aquest període consta de tres trams horaris: 8:00 h – 10:00 h, 14:00 h – 18:00 h i 22:00 h- 24:00 h de dilluns a divendres.
  • Hores vall: Aquest període consta d’un tram horari: 24:00 h – 8:00 h de dilluns a divendres. A més també hi estan inclosos tots els caps de setmana i els festius.